Facultatea de Istorie, Relații Internaționale, Științe Politice și Științele Comunicării a Universității din Oradea împreună cu Muzeul Țării Crișurilor Oradea - Complex Muzeal și în parteneriat cu Consiliul Județean Bihor, Primăria Municipiului Oradea și Asociația „Prietenii Muzeului Țării Crișurilor” organizează Conferința și proiecția de film „Libertate”, în prezența regizorului Tudor Giurgiu. Evenimentul va avea loc în data de 27 septembrie 2024, ora 18.00, în Sala de conferințe a Muzeului Țării Crișurilor (Str. Armatei Române, nr. 1/A).
Manifestarea se înscrie în seria evenimentelor culturale ale muzeului dedicate cinematografiei și istoriei, continuând demersurile începute în cadrul Zilelor Filmului Istoric, care au avut loc în luna martie, și MUZEfilm, cu proiecțiile de vară în aer liber din parcul muzeului. La începutul toamnei, istoria cinematografică revine la muzeu prin prezența regizorului Tudor Giurgiu, alături de prof.univ.dr.habil. Gabriel Moisa, decan al Facultății de Istorie, Relații Internaționale, Științe Politice și Științele Comunicării și manager al Muzeului Țării Crișurilor Oradea – Complex Muzeal, și de Adina Rențea, curatorul evenimentului.
Tudor Giurgiu, membru al Academiei Europene de Film, este fondatorul și președintele Asociației pentru Promovarea Filmului Românesc și inițiatorul Festivalului Internațional de Film Transilvania (TIFF), considerat de IndieWire unul dintre „cele mai importante 50 de festivaluri de film din lume”. În 2014, a fost selectat ca unul dintre cei 24 de lideri globali pentru programul Eisenhower Fellowships. A inițiat Premiile GOPO și a fost membru al juriului la festivaluri internaționale precum Ludwigsburg, Crossing Europe Linz, Reykjavik, Praga, Angers și Amazonas, precum și al juriului internațional al Premiilor Emmy din 2012. Între 2005 și 2007, a ocupat funcția de Președinte-Director General al Televiziunii Române (TVR).
Filmul artistic „Libertate” (2023, 109 min.), regizat de Tudor Giurgiu, inspirat din fapte reale, abordează evenimentele din decembrie 1989 și prezintă dilemele morale și perspectivele umane ale celor implicați în căderea regimului comunist din România.