- Details
- Manifestări științifice
- Hits: 123
Facultatea de Istorie, Relații Internaționale, Științe Politice și Științele Comunicării din cadrul Universității din Oradea împreună cu Muzeul Țării Crișurilor Oradea - Complex Muzeal, în parteneriat cu Consiliul Județean Bihor și Primăria Municipiului Oradea, organizează lansarea cărții „GRECO-CATOLICII DINCOLO DE CORTINA DE FIER. VASILE BĂRBAT ÎN VÂLTOAREA SECOLULUI XX”, autoare Laura STANCIU.
Cartea este o monografie dedicată preotului greco-catolic și iezuit Vasile Bărbat (1925–1963). Cu o prefață semnată de istoricul Dennis Deletant, lucrarea explorează viața și activitatea părintelui Bărbat, un erudit preot greco-catolic din diaspora, educat în instituții de învățământ superior patronate de Sfântul Scaun. Alături de alți slujitori ai altarului aflați în Occident, el a asigurat, prin activitatea sa, supraviețuirea Bisericii Greco-Catolice în afara granițelor țării, după ce aceasta fusese desființată abuziv în România, în 1948, de către autoritățile comuniste.
Conf. univ. dr. la Universitatea „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia, Laura Stanciu a publicat mai multe monografii, studii și culegeri de documente privind istoria Bisericii Greco-catolice și a coeditat volumul „Geniul greco-catolic românesc”, alături de Cristian Bădiliță. De asemenea, a îngrijit ediția în limba română a tezei de doctorat a lui Vasile Bărbat, intitulată „Teologul episcopului și al Bisericii Române Unite 1701-1773”.
Alături de autoare, vor lua cuvântul PS Virgil BERCEA, Episcop al Episcopiei Greco-Catolice de Oradea, și prof.univ.dr.habil. Gabriel MOISA, decanul Facultății de Istorie, Relații Internaționale, Științe Politice și Științele Comunicării și manager al Muzeului Țării Crișurilor Oradea – Complex Muzeal.


- Details
- Manifestări științifice
- Hits: 119
Profesorul Nobumichi Watahiki și colaborarea cu Departamentul RISE al Universității din Oradea.
În 25 aprilie 2025, Departamentul de Relații Internaționale și Studii Europene l-a avut ca invitat pe profesorul Nobumichi Watahiki, titular al Nagaoka University of Technology din Japonia, ocazie cu care, acesta a susținut conferința "Japonia zilelor noastre in contextul global actual".
Prezentarea a relevat nu numai asemănările dintre Romania și Japonia, dar a scos în evidenta faptul că, deși această țară este foarte diferită de România, oamenii sunt elementul de legătură dintre cele două culturi.
Partea a doua a întâlnirii a pus accentul pe oportunitățile pe care studenții noștri le au pentru a accesa burse la universități din Japonia. Profesorul Mircea Brie a subliniat faptul că experiența personală pe care a avut-o în „Țara soarelui răsare” a fost una remarcabila și a invitat studenții prezenți să își lărgească orizonturile și să cunoască și alte culturi și modele de societăți!
Professor Nobumichi Watahiki and the collaboration with the RISE Department of the University of Oradea.
Nowadays Japan in the current global context was an interactive presentation that revealed not only the similarities between Romania and Japan, but also highlighted the fact that although this country and culture are very different from Romania, they still have people in common.
The second part of the meeting emphasized the opportunities that our students have to access scholarships at universities in Japan.
Professor Mircea Brie mentioned that the Japanese experience was a remarkable one and invited the students present to broaden their horizons and get to know other cultures and models of societies.
- Details
- Manifestări științifice
- Hits: 264
Vineri – 21 martie 2025, începând cu ora 12:00, sala de conferințe a Bibliotecii Universității din Oradea îi așteaptă pe toți cei care vor să aducă un omagiu doamnelor și domnișoarelor, la evenimentul intitulat: „Femeia în istorie, memorie și spațiu public”.
În deschidere, vor lua cuvântul: prof. univ. dr. habil. Livia Bandici, prorector al Universității din Oradea, conf. univ. dr. Dorin Cristian Coita, președinte Alumni, Universitatea din Oradea, conf. univ. dr. Ariadna Mircescu, director al Departamentul Muzică, Facultatea de Arte.
Va urma un moment muzical prezentat de Vancea Casian, student în anul I - vioară, clasa lect. univ. dr. Andrada Ciupeiu; sonata pentru vioară în mi minor, părțile I, II, de Francesco Maria Veracini. La pian asist. univ. drd. Simina Iepure.
Apoi, lect. univ. dr. Diana Perțicaș, prodecan al Facultății de Științe Economice, va prezenta o comunicare științifică pe tema modelelor feminine din spațiul economic. Lect. univ. dr. Carmen Ungur-Brehoi, de la Facultatea de Istorie, Relații Internaționale, Științe Politice și Științele Comunicării, va susține comunicarea „Femeia jurnalist în presa scrisă din Bihor”. Și, la rândul ei, lect. univ. dr. Anca Tomoioagă, de la Facultatea de Litere, le va vorbi celor prezenți despre imaginea femeii în literatură.
Urmează, un nou moment muzical, susținut de Melania Struț, studentă în anul III și Ionuț Mariș Hinsu, student în anul II - canto; W. A. Mozart - duet din Opera „Nunta lui Figaro”. Tot Melania Struț, de această dată împreună cu Denisa Matiș, studentă în anul III și colegul ei Alex Teodorescu, vor interpreta un terțet din „Nunta lui Figaro” de W.A. Mozart. Baliga Anita, studentă în anul I – master și colega ei Porsztner Abigail vor interpreta „Barcarolle”, din opera „Povestirile lui Hoffman”. Studenții participanți fac parte din clasele: conf. univ. dr. Florina Mariș Hinsu, lect. univ. dr. Florin Mariș Hinsu și a conf. univ. dr. Carmen Vasile. Ei vor fi acompaniați, la pian, de lect. univ. dr. Camelia Andone și Cezar Platon, student anul I.
Va urma o nouă serie de expuneri științifice. Bibliotecar dr. Anarela Chiș, de la Biblioteca Universității din Oradea, va vorbi despre „Eternul feminin, evocat prin femei românce cu care ne mândrim”, iar redactor dr. Roxana Ivașca, de la Editura Universității din Oradea, va prezenta comunicarea cu titlul „Herta Muller - identitatea/condiția femeii minoritare sub regimul comunist”.
Evenimentul se va încheia cu un nou moment muzical, susținut de Corul Facultății de Arte, Departamentul de Muzică; dirijor lect. univ. dr. Carmen Rus. În program: Young Gordon „Gloria”, Ola Gjeilo „Ubi Caritas”, Sabin Pautza „Gloria”, Karl Jenkins „Exultate, Jubilate”.
Cu acest prilej va fi deschisă și o expoziție de carte dedicată femeii, cu volume din colecțiile Editurii și Bibliotecii Universității din Oradea, pregătită de Brîndușa Doca.
Moderatori evenimentului sunt Roxana Ivașca și Anarela Chiș.


- Details
- Manifestări științifice
- Hits: 239
Miercuri, 26 martie 2025, de la ora 11, va avea loc evenimentul “Invitatii de serviciu”, un proiect in care studentii nostri se vor intalni cu jurnalisti si comunicatori, vor putea dialoga cu ei, afland lucruri diverse legate de domeniul comunicării. Miercurea viitoare va avea loc prima intalnire a studentilor Departamentului de Stiinte Politice si Stiintele Comunicarii cu specialistii media de la saptamanalul “Bihoreanul”. Tema de discuție va fi legata de jurnalismul de investigatie, de provocările şi retetele de succes ale acestuia.
Dezbaterea sa va desfășura in sala 008, din cladirea C55.
La eveniment vor participa si elevi de la Colegiul National Onisifor Ghibu, cu care Departamentul desfasoara un parteneriat educational despre mass-media.
Proiectul este organizat de catedra specializarii Jurnalism.
Intrarea este libera pentru toti studentii Facultatii de IRISPSC.

- Details
- Manifestări științifice
- Hits: 323
Universitatea din Oradea – Facultatea de Istorie, Relații Internaționale, Științe Politice și Științele Comunicării, Școala Doctorală de Istorie, Centrul de Studii Interdisciplinare „Silviu Dragomir”, în parteneriat cu Universitatea din Alicante (Spania) și Universitatea din Padova (Italia), derulează, între 17 februarie și 11 aprilie 2025, programul mixt intensiv „Teme și metode de cercetare în istorie și filologie”. Coordonatorul proiectului este prorectorul Universității din Oradea, prof. univ. dr. habil. Sorin Șipoș.
Dacă primele luni ale proiectului au fost dedicat dezbaterilor online, luna aprilie promite un adevărat regal cultural, oferit de organizatori în parteneriat cu: Muzeul Țării Crișurilor, Departamentul de Muzică al Facultății de Arte, Teatrul „Regina Maria” din Oradea și Asociația „Gheorghe Șincai” a studenților în Istorie.
La început de aprilie, 36 de invitați, studenți și profesori din Padova și Alicante, găzduiți de Universitatea din Oradea, vor avea parte de un spectacol folcloric, prezentat de Ansamblul Folcloric al Facultății de Arte, dirijor și coordonator conf. univ. dr. Oana Lianu, vor putea să vizioneze și să dezbată docudrama istorică „Avram Iancu, împotriva imperiului” și vor participa la deschiderea oficială a acestui program, eveniment ce va avea loc luni – 7 aprilie 2025, de la ora 12:00, în sala Consiliului de Administrație al Universității din Oradea.

Sala „Transilvania” a Teatrului „Regina Maria” din Oradea va găzdui, în data de 9 aprilie 2025, de la ora 17:00, reprezentația piesei de teatru ,,Istoria comunismului povestită pentru bolnavii mintal”, de Matei Vișniec, regia Francesc Sanguino, Universitatea din Alicante. Spectacolul se joacă în catalană, fiind subtitrat în limba română. În aceeași zi și în aceeași sală, dar de la ora 19:00, va fi pusă în scenă „Hangiția” lui Carlo Goldoni, în traducerea lui Nicolae Iorga, adaptarea scenică Federico Donatiello, Dan Octavian Cepraga și Iulia Cosma, regia Pierantonio Rizzato, în colaborare cu Alessia Mio de la Universitatea din Padova. O notă de inedit a acestei reprezentanții ține de faptul că ea va fi susținută de studenții Universității din Padova în limba română!
După ce vor descoperi orașul, prin intermediul arhitecturii sale, oaspeții catalani și italieni, împreună cu gazdele de la Universitatea din Oradea, vor participa, joi – 10 aprilie 2025, la lansarea volumului ce dă titlul acestui program mixt intensiv: Teme și metode de cercetare în istorie și filologie/ Themes and Research Methods in the Field of History and Philology, coord. Sorin Șipoș, Gabriel Moisa, Dan Octavian Cepraga și Laura Ardelean, Editura Universității din Oradea și Editura Academiei Române, Centrul de Studii Transilvane, Oradea – Cluj-Napoca, 2025. Vor lua cuvântul: prof. univ. dr. habil. Sorin Șipoș, prorector, Universitatea din Oradea, prof. univ. dr. habil. Gabriel Moisa, decan al Facultății de Istorie, Relații Internaționale, Științe Politice și Științele Comunicării, prof. univ. dr. Cătălina Iliescu Gheorghiu, prorector, Universitatea din Alicante, prof. univ. dr. Dan Octavian Cepraga, Universitatea din Padova. Volumul, la fel ca și broșura evenimentului, va fi editat în patru limbi: română, italiană, catalană și engleză.

„Acest eveniment înseamnă strângerea relațiilor de colaborare ale Universității din Oradea prin organizarea unor evenimente didactice, științifice și culturale și este o oportunitate pentru deschiderea de noi direcții de colaborare între cele trei instituții academice din: Spania, Italia și România. Este, pentru noi, ca să spun așa, o vizită de grad zero”, a declarat prof. univ. dr. habil. Sorin Șipoș, principalul organizator al evenimentului.

În cadrul activităților online ale proiectului, prorectorul Universității din Oradea, prof. univ. dr. habil. Sorin Șipoș a prezentat comunicarea Imaginea românilor în relatările călătorilor străini: metodologia cercetării.
Research Methodology in Translation Studies: Pseudo-Historic Theatre, comunicarea susținută de prof. univ. dr. Cătălina Iliescu Gheorghiu, de la Universidad de Alicante, Spania, poate fi urmărită prin intermediul platformei Zoom, vineri – 14 martie 2025, de la ora 15, prin intermediul linkului:
https://us05web.zoom.us/j/4750724602?pwd=82mPLKNgwg030t7RhTP1mLtd96sxOx.1&omn=81672118112, meeting ID: 475 072 4602, passcode: kcy7V4.
În aceeași zi, dar de la ora 16:00, decanul FIRISPSC, prof. univ. dr. habil. Gabriel Moisa, va susține, în aula „Nicolae Iorga” conferința cu titlul: Rezistența anticomunistă din Vestul României în primii ani ai instaurării regimului de tip sovietic în România. Evenimentul poate fi urmărit și online prin Zoom:
https://us05web.zoom.us/j/4750724602?pwd=82mPLKNgwg030t7RhTP1mLtd96sxOx.1&omn=81672118112, meeting ID: 475 072 4602, passcode: kcy7V4.
Prof. univ. dr. Dan Octavian Cepraga și dr. Federico Donatiello – de la Universitatea din Padova, vor vorbi despre Primele traduceri românești ale teatrului italian. Prezentarea va avea loc în ziua de 18 martie 2025, de la ora 12:30 (EET), la universitatea italiană, dar poate fi și ea urmărită online prin link Zoom:
https://us05web.zoom.us/j/4750724602?pwd=82mPLKNgwg030t7RhTP1mLtd96sxOx.1&omn=82441523936, meeting ID: 475 072 4602, passcode: kcy7V4.

- Details
- Manifestări științifice
- Hits: 396
Universitatea din Oradea și Facultatea de Istorie, Relații Internaționale, Științe Politice și Științele Comunicării, în parteneriat cu Muzeul Țării Crișurilor Oradea - Complex Muzeal, Consiliul Județean Bihor și Primăria Municipiului Oradea, organizează conferința „Sinodul Teologico-politic de la Niceea. Istoric, personaje decizii, controverse” susținută de dr. Cristian Bădiliță.
Evenimentul va avea loc miercuri 26 februarie 2025, ora 1700, în Sala de conferințe a Muzeului Țării Crișurilor (Str. Armatei Române nr.1/A) și va fi moderat de către prof.univ.dr.habil. Gabriel MOISA, decan a Facultății de Istorie, Relații Internaționale, Științe Politice și Științele Comunicării și manager al Muzeului Țării Crișurilor Oradea – Complex Muzeal.
Cristian Bădiliță este scriitor, teolog, istoric, doctor al Universității Paris IV-Sorbona. Specializat în literatura patristică greacă și latină, dr. Cristian Bădiliță a coordonat traducerea comentată a Septuagintei în cadrul New Europe College din București și a realizat o traducere comentată a Noului Testament. De asemenea, a publicat peste 70 de volume, incluzând eseuri, studii, poezie, jurnale și traduceri din greaca veche și latină.
În cadrul conferinței vor fi supuse dezbaterii: scopul principal al sinodului, soluționarea sau nu a unor controverse doctrinare, deciziile sinodului, care au avut implicații politice, toate acestea marcând începutul procesului de unificare a Bisericii.
Intrarea este liberă în limita a 150 de locuri.
- Details
- Manifestări științifice
- Hits: 731
Simularea procesului decizional in cadrul Parlamentului European Quo Vadis unite Europe?
În data de 11.12.2024, studenții Departamentului RISE, coordonați de lector univ.dr.Edina Lilla Meszaros au participat la o sesiune de simulare a lucrărilor din Parlamentul European.
Jocul de rol a însuflețit echipele prezente la întâlnire și studenții au luat în serios intervențiile studiind și analizând fiecare element definitoriu al performanței de interpretare, nu numai din punct de vedere politic, dar și ca structură și cultură organizațională.


- Details
- Manifestări științifice
- Hits: 1018
Universitatea din Oradea, Facultatea de Istorie, Relații Internaționale, Științe Politice și Științele Comunicării, Departamentul Științe Politice și Jurnalism organizează o dezbatere cu tema
Fake news, dezinformare și propagandă în România
Sunt invitați să participe și să conferențieze doi reputați specialiști în comunicare politică, de asemenea fiind reprezentanți de seamă ai jurnalismului românesc (audio-vizual):
CĂTĂLIN GOMBOȘ – jurnalist Radio România, www.veridica.ro
MARIAN VOICU – președinte al Asociației Alianța Internațională a Jurnaliștilor Români
Evenimentul se va desfășura joi, 12 decembrie, ora 11 – sediul FIRISPSC, Sala V014 (Amfiteatrul Nicolae Iorga), fiind invitați să participe studenți ai facultății noastre, cadre didactice, reprezentanți ai presei locale și elevi.
