Facultatea de Istorie, Relații Internaționale, Științe Politice și Științele Comunicării din cadrul Universității din Oradea, împreună cu Muzeul Țării Crișurilor Oradea – Complex Muzeal organizează, la sediul instituției muzeale din Strada Armatei Române nr. 1/A, miercuri, 27 martie a.c., ora 17.00, lansarea volumului „Film și propagandă în România comunistă”, publicat la Editura Mega, Cluj-Napoca, 2024 (452 pagini), autor Gabriel Moisa.
Prezentarea volumului va fi realizată de două personalități de marcă din domeniu Prof.univ.dr. Adrian Cioroianu, manager, Biblioteca Națională, București, și de Prof.univ.dr. Virgiliu Țârău istoric, Facultatea de Istorie și Filosofie „Babeș-Bolyai”, Cluj-Napoca. Cu această ocazie, la finalul evenimentului, vor fi oferite de autor 100 de volume gratuite publicului interesat.
În volumul de față, istoricul Gabriel Moisa explorează cu acuratețe și detaliu intersecția dintre cinematografie și manipularea istorică sub regimul comunist al lui Nicolae Ceaușescu. Având ca punct de plecare o preocupare îndelungată pentru modul în care scrierea istorică a fost instrumentalizată de către regimul comunist, autorul extinde cercetarea către modalitățile sofisticate prin care cinematografia, în special filmul de ficțiune, a fost utilizată ca un puternic instrument de propagandă. Într-o epocă marcată de încercările de a modela societatea conform canoanelor ideologice, cinematografia nu doar că a fost subordonată nevoilor propagandistice ale regimului, ci a servit și ca un mijloc esențial de rescriere vizuală a istoriei. Acest demers a avut ca scop ultim formarea unui conștient colectiv conform cu valorile și obiectivele comunismului, transformând filmele de ficțiune în instrumente eficace de modelare a percepțiilor și atitudinilor publice. Prin analiza sa, autorul nu doar că oferă o perspectivă nouă asupra rolului cinematografiei în politica de stat, ci și îmbogățește înțelegerea noastră despre complexitatea și ramificațiile utilizării artei și culturii în scopuri ideologice sub regimul comunist.
Lansarea volumului este parte a Conferinței Naționale „Zilele Filmului Istoric”, ediția a II-a (27-28 martie a.c.) - un concept cultural inițiat cu scopul de a surprinde modul în care funcționează mecanismele de propagandă și manipulare pe mai multe paliere ale societății, cu aplecare asupra perioadei comuniste.
Alese mulțumiri partenerilor acestui eveniment cultural unic: Consiliul Județean Bihor și Primăria Municipiului Oradea. Manifestarea este realizată cu sprijinul Centrului Național al Cinematografiei și al Arhivei Naționala de Filme – Cinemateca Română.
 Intrarea este liberă în limita a 150 de locuri.