Joi, 04.04.2024, ora 15, inaugurăm „Cercul studențesc de istorie și mentalități medievale.” Cercul își propune să prezinte teme specifice Evului Mediu, realizate și prezentate de studenții de la specializarea istorie din cadrul Universității din Oradea.

https://www.facebook.com/story.php?story_fbid=122136409844123640&id=61553709212815&rdid=9xoOCmkfhopXCWG8

Departamentul de Relații Internaționale și Studii Europene pune la dispoziția studenților săi experiențe inedite de învățare, de tip study trip, în care aceștia au ocazia să cunoască îndeaproape diferite organizații și instituții internaționale și să se familiarizeze cu mari teme din sfera relațiilor internaționale, studiilor europene și studiilor de securitate. În acest sens, una din activitățile de tradiție ale Departamentului este aplicația de teren, activitate care este organizată în fiecare an, chiar de la înființarea specializării de Relații Internaționale și Studii Europene la Universitatea din Oradea.

Anul acesta aplicația a avut loc în perioada 6-8 iunie, iar studenții de la specializările de Relații Internaționale și Studii Europene, cu predare în română și engleză, și Studii de Securitate au avut oportunitatea de a vizita două organizații internaționale prestigioase, care își au sediul în Viena și de a afla de la specialiști rolul și modul în care acești actori pot acționa în complexul context internațional actual. Prima oprire a fost la sediul OPEC, unde studenții au asistat la un curs despre industria petrolului, crize trecute și actuale generate de creșterea prețului la petrol sau de securitate energetică, impactul acestei industrii asupra mediului și climei, strategii și programe de tranziție către energiile regenerabile și sprijinirea obiectivelor de dezvoltare sustenabilă. Participanții au avut, de asemenea, ocazia de a pune întrebări pe teme de interes actual și de a înțelege, astfel, provocările și oportunitățile din domeniul energiei, aspecte vitale în actualul context internațional marcat de războiul din Ucraina și criza energetică.

Următoarea oprire a fost la Centrul Internațional de la Viena, unde își au sediul mai multe organizații internaționale importante. Studenții au avut șansa să viziteze Biroul Națiunilor Unite de la Viena (unul din cele 4 mari birouri ale ONU), și să afle mai multe informații despre activitatea Agenției Internaționale pentru Energie Atomică. Pe lângă șansa de a urmări la fața locului o dezbatere între specialiștii în domeniu din diferite țări, studenții au participat și la un curs despre dezvoltarea și folosirea practică a energiei atomului în scopuri pașnice, cum ar fi în evaluarea depozitelor de apă din Sahara, reducerea populațiilor de insecte care răspândesc boli sau în tratarea diferitelor forme de cancer. Un alt palier al cursului a vizat activitatea Agenției în domeniul asistenței pe care aceasta o oferă în vederea folosirii în siguranță a tehnologiei de producere a energiei nucleare, studenții aflând informații de ultimă oră despre rolul și acțiunile Agenției în gestionarea situației centralei nucleare de la Zaporojie.

Studenții au fost încântați de experiență. Yasmine este studentă în primul an la programul cu predare în limba engleză de Relații Internaționale și Studii Europene: „ca student străin, a fost o experiență minunată, în special vizitele la OPEC și la Biroul Națiunilor Unite, deoarece sunt organizații strâns legate de domeniul pe care mi l-am ales să-l studiez. De asemenea, mi-a plăcut Viena foarte mult!”. Casian, student la Relații Internaționale și Studii Europene a spus că „aplicația de teren a fost minunată! Mi-a plăcut foarte mult, mai ales la ONU. M-am simțit important în mijlocul acțiunii și totul a fost ca o completare a cursurilor de la facultate. Această aplicație m-a ajutat să înțeleg mai bine domeniul relațiilor internaționale, m-a motivat să studiez mai mult, să îmi doresc mai mult. Sper să mai avem parte de astfel de experiențe”. Lorena e studentă în anul al doilea: „am rămas profund impresionată de tot ceea ce mi-a oferit această aplicație, de la cursurile susținute de specialiștii de la OPEC și ONU, în care am acumulat informații despre problemele globale actuale, până la arhitectura impresionantă a orașului. Această aplicație a fost o experiență în adevăratul sensul al cuvântului, pentru domeniul pe care mi l-am ales să-l studiez și în care vreau să-mi construiesc o carieră”.

Strategia Departamentului este aceea de a oferi studenților de la programele de studii în relații internaționale, respectiv studii de securitate, o curriculă interdisciplinară și permanent adaptată la cerințele pieței forței de muncă. Gama largă de discipline, din diferite direcții ale domeniului socio-umanist, asigură acumularea  cunoștințelor și formarea competențelor, abilităților și atitudinilor necesare studenților pentru a face față provocărilor mediului de afaceri și politic internațional. De asemenea, programele pun accent pe formarea unei viziuni globale și a unei perspective critice asupra problemelor actuale.

Departamentul de Relații Internaționale și Studii Europene de la Universitatea din Oradea marchează cei 20 de ani de existență ai specializării Relații Internaționale și Studii Europene cu o serie de evenimente speciale, conferințe și întâlniri cu foști studenți, alumni, pentru a celebra această realizare importantă.    

Departamentul îi invită toți cei interesați să se alăture călătoriei academice și să descopere o lume plină de oportunități în domeniul relațiilor internaționale, studiilor europene și studiilor de securitate. Pentru a fi la curent cu noutățile și evenimentele organizate vă invităm să ne urmăriți pe Facebook, Instagram și pe website-ul nostru oficial: riseoradea.ro

https://media.uoradea.ro/article2412-Studen%C8%9Bii-or%C4%83deni-in-vizit%C4%83-la-OPEC-%C8%99i-ONU