„Iancu de Hunedoara și geneza Cavalerului Alb al Occidentului”

Conferință susținută de Acad. Ioan-Aurel Pop, Președintele Academiei Române

Universitatea din Oradea împreună cu Centrul de Studii Interdisciplinare Oradea-Chișinău al Academiei Române și Muzeul Ţării Crişurilor Oradea – Complex Muzeal în parteneriat cu, Consiliul Județean Bihor și Primăria Municipiului Oradea, organizează conferința Iancu de Hunedoara și geneza Cavalerului Alb al Occidentului, susținută de către Acad. Ioan-Aurel Pop, Președintele Academiei Române. Evenimentul va avea loc vineri, 9 iunie 2023, de la ora 12.00, la Muzeul Țării Crișurilor (Str. Armatei Române nr.1/A), Sala de conferințe.
Moderatorul conferinței va fi prof. univ. dr. Gabriel Moisa, Managerul Muzeului Țării Crișurilor, cunoscut pentru experiența și expertiza sa în domeniul istoriei și culturii. În deschiderea evenimentului, cuvântul de salut va fi rostit de către prof. univ. dr. Sorin Șipoș, Directorul Centrului de Studii Interdisciplinare Oradea-Chișinău.
Ioan-Aurel Pop este istoric și profesor universitar român, absolvent al Liceului „Andrei Șaguna” din Brașov. A urmat cursurile Facultății de Istorie și Filosofie, Universitatea „Babeș-Bolyai“ din Cluj-Napoca, pe care le-a încheiat ca șef de promoție. În 1989 și-a susținut teza de doctorat intitulată „Adunările cneziale din Transilvania în secolele XIV-XVI“.
Cariera sa didactică și academică a fost una impresionantă. Din 1996 este profesor la Departamentul de istorie medievală, premodernă și istoria artei a Universității „Babeș-Bolyai“ din Cluj-Napoca, unde susține cursurile de paleografie latină, istoria Transilvaniei, istoria medievală a României. Începând cu anul 2002 este coordonator de doctorate în domeniul istoriei. În perioada 2012-2020 a deținut două mandate de rector al acestei universități.
În anul 2014, Ioan-Aurel Pop a fost ales președinte al Academiei Române, cea mai înaltă instituție cultural-științifică din România, care are un rol important în promovarea cercetării, culturii și educației în țară.
Ioan-Aurel Pop este recunoscut ca unul dintre cei mai distinși istorici români contemporani. A publicat numeroase lucrări științifice, în special în domeniul istoriei medievale și moderne, fiind un expert în istoria Transilvaniei. Contribuțiile sale în domeniul cercetării și educației l-au adus în atenția comunității academice internaționale. Este coordonator și organizator al mai multor conferințe internaționale și proiecte editoriale, implicând zeci de cercetători din țară și din străinătate. Este, de asemenea, autor a peste 70 de cărți, ediții de izvoare istorice, tratate și manuale universitare, volume îngrijite și a peste 500 de studii, articole, recenzii, dări de seamă, cronici în volume separate, reviste de specialitate și publicații de cultură.
Evenimentul se adresează tuturor celor interesați de istorie și cultură, conferința fiind o oportunitate unică de a învăța și de a se bucura de o prezentare de excepție a temei propuse. Muzeul Țării Crișurilor Oradea - Complex Muzeal oferă un cadru adecvat și inspirat pentru un eveniment de asemenea anvergură, iar participanții se pot aștepta la o atmosferă academică și culturală de înaltă calitate.

Intrarea este gratuită în limita a 150 de locuri!

Vă așteptăm cu drag!

https://www.facebook.com/hashtag/muzeultariicrisurilor