Facultatea de Istorie, Relații Internaționale, Științe Politice și Științele Comunicării din cadrul Universității din Oradea și Școala Doctorală de Istorie a Universității din Oradea organizează împreună cu Muzeul Țării Crișurilor Oradea – Complex Muzeal și în parteneriat cu Consiliul Județean Bihor și Primăria Municipiului Oradea, lansarea cărții Iluzia libertății. Evenimentele din 23/24 ianuarie 1972 de la Oradea ce poartă semnătura istoricilor Gabriel Moisa și Mihai Drecin.

 Evenimentul va avea loc marți, 17 ianuarie 2023, de la ora 12.00, în Aula Magna a Universității din Oradea, intrarea fiind liberă.

 Volumul prezintă evenimentul din noaptea de 23/24 ianuarie 1972, atunci când un grup de studenți orădeni s-au organizat spontan pentru a celebra Unirea Principatelor Române, în contextul în care cu mai puțin de șase luni înaintea acestui eveniment, în ședința Comitetului Executiv al C.C. al P.C.R. din 6 iulie 1971, se instaurase un regim sever de control al tuturor manifestărilor culturale și politico-ideologice din țară.

 Despre acest volum vor vorbi cei doi autori, Prof.univ.dr.habil. Gabriel Moisa și Profesor emerit Mihai Drecin, alături de care se va afla și Prof.univ.dr.habil. Sorin Șipoș, directorul Școlii Doctorale de Istorie din cadrul Universității din Oradea, care va fi și moderatorul acestui eveniment.

 Autorii vor oferi exemplare gratuitate și cu dedicație participanților

 Vă mulţumim!

Muzeul Ţării Crişurilor Oradea – Complex Muzeal organizează împreună cu Facultatea de Istorie, Relații Internaționale, Științe Politice și Științele Comunicării a Universității din Oradea și în parteneriat cu Consiliul Județean Bihor și Primăria Municipiului Oradea, organizează vineri, 16 decembrie 2022, de la ora 12:00, Evenimentul „89 OGLINZI SI FUM” în care elementul central va fi difuzarea filmului documentar, în prezența regizorului Alexandru Stănescu, o odisee prin labirintul memoriei Revoluției Române și prin puzzle-ul de întâmplări și coincidențe, care încă se cer a fi descifrate. Evenimentul va avea loc în sala de conferințe a instituției muzeale alături de regizorul și editorul Alexandru Stănescu, istoricul Prof. univ. dr. habil. Gabriel Moisa și criticul de film Ioana de Cidrac. Realizat în peste un deceniu de documentare, prin reportaje și interviuri, ilustrat cu imagini din arhiva TVR și arhiva Paul Cozighian, dar și cu fotografii inedite din colecțiile Andrei Bârsan, Dinu Lazăr, Andrei Pandele, Agerpres, filmul acoperă momente importante din istoria anilor ‘80 și își propune să străpungă perdeaua grea care tronează peste acele zile cruciale din decembrie 1989, analizând, totodată, ecourile reverberate în conștiința colectivă a posterității. Intrarea este gratuită în limita a 150 de locuri! Vă așteptăm cu drag!


Facultatea de Istorie, Relații Internaționale, Științe Politice și Științele Comunicării, Centrul de Studii Interdisciplinare Silviu Dragomir, Episcopia Română Unită cu Roma și Muzeul Țării Crișurilor organizează prezentarea lucrării Silviu Dragomir, Avram Iancu - o viață de erou
Ediție îngrijită, studiu introductiv și notă asupra ediției de Ioan Bolovan și Sorin Șipoș. Prefață de Liviu Maior, Editura Școala Ardeleană, Episcopia Greco-Catolică de Oradea, 2022
Despre carte vor vorbi: PS Virgil Bercea, episcop greco-catolic de Oradea, Prof.univ.dr.habil. Gabriel Moisa și Prof.univ.dr.habil. Sorin Șipoș 
Evenimentul se va desfășura  MIERCURI, 7 DECEMBRIE 2022, ORA 12.00, în Aula Magna a Universității din Oradea.
Sunt așteptați studenți, masteranzi și doctoranzi, precum și cadre didactice care iubesc istoria românilor și personalitatea lui Avram Iancu.
Studenții vor primi câte un exemplar gratuit și cu dedicație din partea editorilor, din volumul tipărit cu sprijinul Episcopiei Române Unită cu Roma.
Evenimentul face parte din seria de manifestări științifice organizate la împlinirea a 150 de ani, de la trecerea la cele veșinice a lui Avram Iancu.