Universitatea din Oradea, la conferința ce aniversează „90 de ani de studii românești la Universitatea din Padova”

În aceste zile se sărbătoresc 90 de ani de la susținerea primelor cursuri de limbă și literatură română la Universitatea din Padova (Italia). Cu acest prilej, universitatea gazdă, prin Departamentul de Studii Lingvistice și Literare, Societatea de Studii Românești „Miron Costin” și Institutul Român de Cultură și Cercetare Umanistă din Veneția, organizează un simpozion cu participare internațională.

La manifestarea științifică, programată să aibă loc în zilele de 22 și 23 noiembrie 2023, vor participa prorectorul Universității din Oradea, prof. univ. dr. habil. Sorin Șipoș, respectiv decanul Facultății de Istorie, Relații Internaționale, Științe Politice și Științele Comunicării (FIRSPSC), prof. univ. dr. habil. Gabriel Moisa. De asemenea, vor fi prezenți și ambasadoarea României în Italia, E.S. Gabriela Dancău, rectorul Universității de Stat din Republica Moldova, Igor Șarov, directoarea Institutului Limbii Române din București, Daiana Ciubș.

Printre evenimentele dedicate celor 90 de ani de existență a cursurilor dedicate limbii și literaturii române se numără: masa rotundă „Românii din Padova, mărturii și perspective”, lansarea numărului 35 al revistei „Romania Orientale”, prezentarea celei mai noi ediții, bilingve, a volumului „Ev mediu românesc” (Sorin Șipoș și D.O. Cepraga) și un spectacol de poezie românească, susținut de studenții laboratorului de teatru al Departamentul de Studii Lingvistice și Literare, al Universității din Padova.

De asemenea, profesorii Bruno Mazzoni (Padova) și Lorenzo Renzi (Pisa) vor vorbi despre volumul Anei Blandiana, „Variațiuni pe o temă dată”.

La rândul său, decanul FIRISPSC, prof. univ. dr. habil Gabriel Moisa, va susține prelegerea cu titlul „Istorie și propagandă în anii `80 ai secolului trecut”.


https://media.uoradea.ro/article2525-Universitatea-din-Oradea-la-conferin%C8%9Ba-ce-aniverseaz%C4%83-90-de-ani-de-studii-romane%C8%99ti-la-Universitatea-din-Padova

Conferință de deschidere proiect Jean Monnet Centru de Excelență, Identity, Security and Inclusivity in border areas of South East Europe EUROINCLUS - 101127601 - ERASMUS-JMO-2023-HEI-TCH-RSCH

În data de 28 Noiembrie 2023, Departamentul de Relații Internaționale și Studii Europene din cadrul Facultății de Istorie, Relații Internaționale, Științe Politice și Științele Comunicării a organizat la Universitatea din Oradea, conferința de deschidere al proiectului “Identity, Security and Inclusivity in border areas of South East Europe”.

Evenimentul a reprezentat una dintre activitățile proiectului finanțat de către Comisia Europeană prin Programul Jean Monnet, cod proiect: EUROINCLUS - 101127601 ERASMUS-JMO-2023-HEI-TCH-RSCH. Proiectul este coordonat de Prof.univ.dr. Mircea Brie din cadrul Departamentului de Relații Internaționale și Studii Europene.

Deschiderea oficială a avut loc în data de 28.11.23, Marți de la ora 11:00, în Amfiteatrul „Nicoalae Iorga”, campus II, corpul V. În cadrul evenimentului, a avut loc prezentarea detaliată a proiectului, a planului de implementare și a echipei de proiect. Tot în cadrul conferinței de deschidere al proiectului, a avut loc și o sesiune de dezbateri avându-i ca protagoniști pe Prof.univ.dr. Sorin Șipoș (prorectorul Univ. Oradea), Prof.univ.dr Gabriel Moisa (decanul Facultății de Istorie, Relații Internaționale, Științe Politice și și Științele Comunicării), Prof.univ.dr. Karla Barth (decanul Facultății de Științe Socio-Umane) și pe Prof.univ.dr. Mircea Brie, coordonatorul proiectului.

Centrul de Excelență Jean Monnet, EUROINCLUS este conceput ca un pol de excelență și expertiză în cercetare, documentare, predare și diseminare în domeniul studiilor europene, securității și cooperării la frontierele externe ale UE. Obiectivul principal al proiectului fiind promovarea proceselor de integrare, incluziune, educație interculturală, securitate societală și reziliență societală a minorităților, a imigranților și a refugiaților.

https://media.uoradea.ro/article2542-Conferin%C8%9B%C4%83-de-deschidere-proiect-Jean-Monnet-Centru-de-Excelen%C8%9B%C4%83-Identity-Security-and-Inclusivity-in-border-areas-of-South-East-Europe-EUROINCLUS-101127601-ERASMUS-JMO-2023-HEI-TCH-RSCH

Luni, 4 decembrie, de la orele 11:00, Biroul Parlamentului European în România va organiza o dezbatere adresată studenților Universității din Oradea, sub numele "UniPE - Parlamentul European în dialog cu studenții". Evenimentul va avea loc în SALA DE CONFERINȚE A BIBLIOTECII UNIVERSITĂȚII DIN ORADEA.

Studenții sunt rugați să se înscrie la eveniment prin acest formular: https://forms.office.com/e/dx1me0CZbk

Toți participanții la eveniment vor primi ulterior diplome din partea organizatorilor (după ce se vor înscrie și pe platforma http://impreuna-in.eu/).

Temele de discuție vor fi:

Dezinformarea și rolul UE în combaterea acestui fenomen;

Oportunități și cariere oferite de UE tinerilor

𝐀𝐠𝐞𝐧𝐝𝐚 𝐝𝐞𝐳𝐛𝐚𝐭𝐞𝐫𝐢𝐢

𝐃𝐞𝐬𝐜𝐡𝐢𝐝𝐞𝐫𝐞𝐚 𝐞𝐯𝐞𝐧𝐢𝐦𝐞𝐧𝐭𝐮𝐥𝐮𝐢:

- Prof. univ. dr. habil Sorin Șipoș - Prorector Universitatea din Oradea

- Răzvan Szabo, Biroul de Legătură al Parlamentului European în Romania

𝐃𝐞𝐳𝐢𝐧𝐟𝐨𝐫𝐦𝐚𝐫𝐞𝐚 ș𝐢 𝐫𝐨𝐥𝐮𝐥 𝐔𝐄 î𝐧 𝐜𝐨𝐦𝐛𝐚𝐭𝐞𝐫𝐞𝐚 𝐚𝐜𝐞𝐬𝐭𝐮𝐢 𝐟𝐞𝐧𝐨𝐦𝐞𝐧:

- Gheorghe Falcă - Membru al Parlamentului European, Grupul Partidului Popular European

- Eugen Tomac - Membru al Parlamentului European, Grupul Partidului Popular European

- Alin Mituța - Membru al Parlamentului European, Grupul Renew Europe

- Nicolae Ștefănuță - Membru al Parlamentului European, Grupul Verzilor/Alianța Liberă Europeană

- Conf. univ. dr. Florin Ardelean - Universitatea din Oradea

𝐒𝐞𝐬𝐢𝐮𝐧𝐞 𝐝𝐞 î𝐧𝐭𝐫𝐞𝐛ă𝐫𝐢 ș𝐢 𝐫ă𝐬𝐩𝐮𝐧𝐬𝐮𝐫𝐢

𝐎𝐩𝐨𝐫𝐭𝐮𝐧𝐢𝐭ăț𝐢 ș𝐢 𝐜𝐚𝐫𝐢𝐞𝐫𝐞 𝐨𝐟𝐞𝐫𝐢𝐭𝐞 𝐝𝐞 𝐔𝐄 𝐭𝐢𝐧𝐞𝐫𝐢𝐥𝐨𝐫

- Răzvan Szabo, Biroul de Legătură al Parlamentului European în Romania

Moderator: Eliza Vaș - Șef Serviciu Studii Europene Institutul European din România (absolventă #RISEOradea )

 

Cu prilejul sărbătorii naționale, Asociația Gheorghe Șincai a studenților în Istorie (Oradea) a organizat o masă rotundă care a avut ca temă centrală evocarea personalității lui Avram Iancu pe marginea lucrării,, Avram Iancu - O viață de erou ", semnată de istoricul Silviu Dragomir și publicată într-o nouă ediție în anul 2022 sub coordonarea prof.univ.dr Sorin Șipoș și Ioan Bolovan. Prezentările au fost susținute de către studenții de la Departamentul de Istorie (IRISPSC-Oradea). Pe această cale dorim să îi felicităm pe studenții-istorici implicați și să adresăm un cuvânt de mulțumire atât coordonatorilor: lect.univ. Cosmin Patca, drd. Mircea Matei și drd. Iulia Vaisărhofer cât și domnilor profesori de la Departamentul de Istorie.

Institutul Român de Cultură şi Cercetare Umanistică de la Veneţia, Consulatul General al României la Trieste, Departamentul de Studii Lingvistice şi Literare al Universităţii din Padova, Societatea de studii româneşti „Miron Costin”, Universitatea din Oradea, Facultatea de Istorie, Relaţii Internaţionale, Ştiinţe Politice şi Ştiinţele Comunicării, Şcoala Doctorală de Istorie, Centrul de Studii Interdisciplinare „Silviu Dragomir” din Oradea al Academiei Române, Muzeul Ţării Crişurilor din Oradea, în parteneriat cu Primăria Comunei Popeşti (jud. Bihor) și Parohia Ortodoxă din Cuzap, organizează o serie de concerte de colinde tradiţionale în interpretarea grupului „Feciorii satului”, în mai multe orașe din Italia.
Universitatea din Oradea, prin Școala Doctorală de Istorie, în parteneriat cu Muzeul Țării Crișurilor Oradea – Complex Muzeal vă invită miercuri, 15 noiembrie a.c. de la ora 17:00, la Muzeul Memorial „Aurel Lazăr”, la un nou eveniment din seria Cartea lunii. De data aceasta este vorba despre un volum de istorie locală, „Memoria Bihorului dimensiuni cotidiene”, autori Gabriel Moisa și Cristian Culiciu.
Volumul, de o calitate grafică și materială excepțională, apărut în anul 2022 la Editura Muzeului Țării Crișurilor din Oradea, nu se dorește a fi considerat o istorie politică, militară sau economică, ci mai degrabă una a vieții private a bihorenilor, explorând spațiul cotidian al omului, viața de zi cu zi, cu problemele și bucuriile sale, totul fiind completat de foarte multe imagini, desene, stampe de epocă și hărți.
Lectura cărții este una ușoară, lăsând cititorul să se transpună cu lejeritate în acest periplu de-a lungul unui veac de istorie bihoreană, început odată cu ducatul lui Menumorut, trecând prin etapele înființării treptate a urbei medievale Oradea, marcând progresele Renașterii și a Umanismului, pentru a ajunge în epoca modernă și contemporană, acestea din urmă fiind centrul de greutate al volumului. Nu sunt lăsate deoparte nici aspecte precum moda, activități în timpul liber, sportul, probleme privind specula, contrabanda, cămătăria, restaurantele, violența domestică și socială din perioada interbelică, fiind prezentate alături de dezvoltarea socio-economică și urbanistică a Bihorului din timpul comunismului.
Moderatorul evenimentului va fi prof.univ.dr. Sorin Șipos, director al Școlii Doctorale de Istorie a Universității din Oradea, iar prezentarea cărții va fi făcută de conf. univ. dr. Florin Ardelean, de la Facultatea de Istorie, Relații Internaționale, Științe Politice și Stiințele Comunicării, alături de cei doi autori, prof. univ. dr. Gabriel Moisa, managerul Muzeului Țării Crișurilor Oradea - Complex Muzeal și dr. Cristian Culiciu, muzeograf la Secția de Istorie a Muzeului Țării Crișurilor Oradea - Complex Muzeal.
Intrarea este liberă!
Vă așteptăm cu drag!

Evenimentul omagial va avea loc joi, 16 noiembrie 2023, de la ora 12:00, în sala de conferințe a Bibliotecii Universității din Oradea.

Și-au anunțat participarea rectorul, prof. univ. dr. ing. habil. Constantin Bungău și prof. univ. dr. habil Sorin Șipoș, prorectorul Universității din Oradea.

Vor lua cuvântul:

- Prof. univ. dr. Gabriel Moisa, decanul Facultății de Istorie, Relații Internaționale, Științe Politice și Științele Comunicării,

- Conf. univ. dr. Florin Ardelean, scriitor și cadru didactic al Facultății de Istorie, Relații Internaționale, Științe Politice și Științele Comunicării,

- Prof. univ. dr. Valentin Chifor, eseist, critic și istoric literar,

- Dr. Anarela Chiș, moderatorul conferinței, Biblioteca Universității din Oradea.

„Cu prilejul aniversării a o sută de ani de la nașterea Monicăi Lovinescu, vor fi abordate teme precum: viața acesteia, opera, anii de exil și cei ai comunismului românesc”, spune dr. Anarela Chiș.

Organizatorii, Biblioteca Universității din Oradea și Facultatea de Istorie, Relații Internaționale, Științe Politice și Științele Comunicării, le-au pregătit celor care vor lua parte la eveniment și trei surprize. Jurnalista, editoarea și scriitoarea Doina Jela, urmează să susțină o intervenție filmată în cadrul conferinței. Vocea Monicăi Lovinescu va putea fi auzită, așa cum a fost ea imortalizată într-o înregistrare de la „Europa Liberă”, realizată în ianuarie 1989. Iar, în holul bibliotecii, urmează să fie organizată o expoziție care va aduna cărți și periodice editate în exil, în perioada comunistă, aflate în fondul Monica Lovinescu - Virgil Ierunca.

Toți cei interesați sunt bineveniți, anunță organizatorii.  https://media.uoradea.ro/article2524-Universitatea-din-Oradea-omagiaz%C4%83-centenarul-na%C8%99terii-Monic%C4%83i-LovinescuSperanțe și coșmaruri în viața tinerilor 


Universitatea din Oradea, Facultatea de Istorie, Relații Internaționale, Științe Politice împreună cu Muzeul Țării Crișurilor Oradea – Complex Muzeal și Științele Comunicării și Centrul de Studii Interdisciplinare „Silviu Dragomir” Oradea, în parteneriat cu Consiliul Județean Bihor și Primăria Municipiului Oradea, organizează un nou eveniment de excepție: conferința Reconfigurarea securității și relațiilor internaționale în secolul 21, care va fi susținută de prof.univ.dr. Iulian Chifu, președinte al Centrului de Prevenire a Conflictelor și Early Warning, și moderată de prof.univ.dr. Gabriel Moisa decanul Facultății de Istorie, Relații Internaționale, Științe Politice și managerul instituției muzeale orădene. Conferința va fi urmată de lansarea tetralogiei Reconfigurarea securității și relațiilor internaționale în secolul 21 care cuprinde patru volume: Actori, relații și politică de putere în secolul 21, vol. I, apărut la Editura RAO, București, 2022; Amenințări și conflicte în secolul 21, vol. II, apărut la Editura RAO, București, 2022; Studii prospective și metodologii alternative. Eșafodajul de securitate în secolul 21, vol. III, apărut la Editura RAO, București, 2022; Războiul de agresiune pe scară largă în Ucraina, în plin secol 21, vol. IV, apărut la Editura RAO, București, 2023, autor Iulian Chifu, care vor fi prezentate de prof.univ.dr. Gabriel Moisa.

Evenimentul va avea loc joi, 19 octombrie 2023, de la ora 17.00, în Sala de conferințe a Muzeului Țării Crișurilor (Str. Armatei Române nr.1/A), în timp ce lansarea volumelor va avea loc de la ora 18.00.

Iulian Chifu este un analist politic și expert în securitate internațională din România cu o vastă experiență în domeniul relațiilor internaționale și a lucrat ca diplomat român în diverse funcții. A fost și consilier de securitate al Președintelui României și a participat la procesul de luare a deciziilor politice și de securitate ale țării. Activitatea de cercetare a început-o încă din anul 2007, din postura de director de programe al Grupului de Studii Istorice Contemporane de pe lângă Centrul de Istorie şi Civilizaţie Europeană al Academiei Române, filiala Iaşi, urmând mai apoi ca director al Centrului de prevenirea Conflictelor a Fundaţiei Academice a Mării Negre, Bucureşti, iar în prezent ca președinte al Centrului de Prevenire a Conflictelor și Early Warning, București.

Activitatea didactică universitară a lui Iulian Chifu este una impresionantă: a început la Departamentul Relații Internaționale al Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative București - titular al disciplinei „Analiză de conflict”, profesor asociat al Centrului de Studii NATO București, al Academiei Naționale de Informații și al Colegiului Național de Apărare, cadru didactic și decan al Facultății de Ştiinţe Sociale şi Politice a Universităţii Titu Maiorescu din Bucureşti și, în ultimii ani, conf. univ. dr. la Universitatea Națională de Apărare „Carol I” București, titularul disciplinelor Decizie în criza și Geopolitică.

Tema conferinței pe care o va susține profesorul Iulian Chifu este una de actualitate, în contextul în care în plan internațional lumea se confruntă cu mai multe conflicte armate, cel mai notoriu fiind războiul de agresiune asupra Ucrainei, dar și conflictul izbucnit recent în urma atacului fără precedent asupra Israelului de către mișcarea palestiniană Hamas, politica externă, relațiile internaționale și securitatea devenind astfel mai mult ca niciodată probleme care necesită soluții urgente și concise.

Conferința va fi urmată de o sesiune de întrebări și răspunsuri, unde participanții vor avea ocazia să interacționeze direct cu profesorul Iulian Chifu.

Tetralogia Reconfigurarea securității și relațiilor internaționale în secolul 21 reunește patru volume care abordează evoluțiile recente la nivelul geopoliticii internaționale. A fost elaborată în urma a peste 25 de ani de experiență profesională și are o bază de documentare și un conținut științific foarte solide, având toate instrumentele necesare pentru a acoperi temele de actualitate din teoria relațiilor internaționale.

În primul volum ne sunt prezentați actorii scenei politice mondiale, de după anexarea Crimeei, având în prim-plan cele două mari super-puteri ale lumii, SUA și China, moment în care incertitudinea și turbulența devin o constantă pe termen lung, până la așezarea deplină a sistemului internațional pe baza unei formule stabile, convenite de viitoarea guvernanță globală, consacrată normativ și respectată la nivel mondial, după cum ne dezvăluie însuși autorul.

Al doilea volum ne prezintă evoluția securității și a relațiilor internaționale, ce este profund legată de modalitățile concrete în care interacționează diferiții actori și care ajung să afecteze securitatea unuia sau altuia, a lumii globale, aranjamentele și eșafodajul de securitate existent, acordurile ce întăresc securitatea internațională și pacea globală.

Volumul trei abordează tema responsabilităților administrației, sub orice formă și la toate nivelurile, pentru gestionarea crizelor și a conflictelor aflate în prim-planul așteptărilor publice. Cunoașterea, în această epocă, nu poate să existe fără abordarea profesionistă a studiilor prospective, iar lumea de mâine reclamă o abordare în care contează tot mai mult detaliile și nuanțele.

Cel de-al patrulea volum tratează o problemă extrem de complexă: războiul de agresiune asupra Ucrainei și este un volum revelator pentru că, după analiza actorilor, relațiilor și politicii de putere, a tipologiilor și generațiilor succesive de amenințări și conflicte, după trecerea în revistă a scenariilor prospective, probează că întregul eșafodaj teoretic folosit a dus către o analiză care a fost corectă. Mai mult, această analiză oferă și unele perspective și predicții privind modul în care acest război s-ar putea încheia.

Conferința se adresează atât publicului larg, interesat de subiectele abordate, cât și studenților, constituind o oportunitate importantă de a dialoga direct cu un expert, de a-și îmbogăți cunoștințele și îmbunătăți capacitățile analitice.

Universitatea din Oradea și Facultatea de Istorie, Relații Internaționale, Științe Politice și Științele Comunicării – Departamentul de Istorie, Muzeul Țării Crișurilor Oradea – Complex Muzeal în parteneriat cu Consiliul Județean Bihor și Primăria Municipiului Oradea organizează prezentarea cărții In Memoriam Sever Dumitrașcu, coord. Florin Sfrengeu și Florina Ciure, apărută la Editura Muzeului Țării Crișurilor și Editura Ratio et Revelatio, Oradea, 2023. Evenimentul va avea loc marți, 17 octombrie 2023, de la ora 12.00, la Universitatea din Oradea, Amfiteatrul „Nicolae Iorga”.

Cartea este un omagiu adus profesorului și arheologului Sever Dumitrașcu, personalitate marcantă a arheologiei și istoriei din România, care a adus importante contribuții la cunoașterea comunităților umane din partea de nord-vest a României, creator de școală arheologică, cadru didactic și fost conducător al instituției muzeale orădene.

Vor lua cuvântul: prof. univ. dr. Sorin Șipoș, prof. univ. dr. Gabriel Moisa, prof. Edit Dumitrașcu, lect. univ. dr. Florin Sfrengeu, dr. Florina Ciure și Preot dr. Ion Alexandru Mizgan.

Contact facultate


Str. Universității nr. 1, Oradea
Campus II, Corp V, parter
+40 259 408 167
+40 259 408 167
Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.


Universitatea din Oradea


Str. Universității nr. 1
+40 259 432 830
+40 259 432 789
Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.