Președintele Academiei Române, acad. prof. univ. dr. Ioan-Aurel Pop, va conferenția la Universitatea din Oradea

O serie de manifestări științifice vor marca, în luna iunie, împlinirea a 15 ani de la înființarea Centrului de Studii Interdisciplinare al Universității din Oradea.

Cel mai important dintre momentele celei de a XVI-a ediții a Conferinței Internaționale „Izvoarele istoriei și interpretările istoricilor” va fi conferința publică susținută de acad. prof. univ. dr. Ioan-Aurel Pop. Cu ocazia împlinirii a 200 de ani de la nașterea Crăișorului Munților, președintele Academiei Române va vorbi, în Aula Magna a Universității din Oradea, despre „Avram Iancu – vizionarul”.


https://media.uoradea.ro/article2762-Pre%C8%99edintele-Academiei-Romane-acad-prof-univ-dr-Ioan-Aurel-Pop-va-conferen%C8%9Bia-la-Universitatea-din-Oradea?fbclid=IwZXh0bgNhZW0CMTAAAR15k9bw8ecoQRSt-PmGFe7iy-f4au76axmlwtu_UzAo1dy4BiaFv-V-JNU_aem_eMon0iJeTPSypivRQQ0naQ

Deschiderea oficială a evenimentului științific va avea loc la ora 9:30. Vor lua cuvântul: prof. univ. dr. habil. Sorin ȘIPOȘ - prorectorul Universității din Oradea, acad. prof. univ. dr. Ioan-Aurel Pop – președintele Academiei Române, prof. univ. dr. Igor ȘAROV – rectorul  Universității de Stat din Moldova, prof. univ. dr. Dan Octavian CEPRAGA – directorul Societății de Studii Românești „Miron Costin”, Università degli Studi di Padova, prof. univ. dr. habil. Gabriel MOISA - decanul Facultății de Istorie, Relații Internaționale, Științe Politice și Științele Comunicării.

În aceeași zi va avea loc și inaugurarea sălii Sever Dumitrașcu, din incinta Centrului de Studii Interdisciplinare al Universității din Oradea.

Între 20 și 23 iunie 2024, cât timp vor dura lucrările Conferinței Internaționale „Izvoarele istoriei și interpretările istoricilor”, specialiști ai acestui domeniu, din Albania, Italia, Polonia, Republica Moldova, Muntenegru, Ungaria și România vor aborda, în peste 50 de comunicări științifice, subiecte din cele mai variate, de la adevăr și neadevăr în istoria evului mediu, colaborare transfrontalieră România – Ungaria, înainte și după 1989, negocierile din 1921 privind uniunea dinastică dintre Regatul României și Regatul Ungariei, Mihail Sebastian și problema dublei identități, arhivele venețiene ca sursă documentară pentru istoria Transilvaniei, secolele XVI-XVII și multe altele.

Evenimentul științific este organizat de prof. univ. dr. habil. Sorin Șipoș, prorector al Universității din Oradea, cel care a înființat și a condus, începând din anul 2009, Centrul de Studii Interdisciplinare. „În cei 15 ani de activitate, Centrul de Studii Interdisciplinare s-a impus în cercetările de istoriografie românească prin noile direcții de cercetare promovate, consacrate problematicii frontierelor politice, etnice, confesionale din Vestul și Estul spațiului românesc, prin dialogul între științele de graniță, cu deosebire între istorie și filologie, promovând și analizând surse documentare noi și încurajând analiza comparatistă în scrisul istoriografic din România și Republica Moldova. Numeroasele lucrări ce au văzut lumina tiparului sub egida Centrului, de asemenea studiile și articolele publicate de membrii Centrului, precum și numeroasele manifestări științifice, dublate de publicarea volumelor cu lucrările prezentate la conferințele științifice, sunt o dovadă a strategiei și a implicării asumate de către  membrii Centrului de Studii Interdisciplinare în dialogul fertil al cunoașterii trecutului prin lărgirea bazei documentare și prin apelul la metode noi de cercetare”, spune prof. univ. dr. habil. Sorin Șipoș.

În cei 15 ani de activitate, Centrul de Studii Interdisciplinare al Universității din Oradea a organizat, împreună cu partenerii săi tradiționali, Universitatea  de  Stat  din  Moldova - Facultatea de  Istorie  și  Filosofie, Università degli Studi di Padova – Dipartimento di Studi Linguistici e Letterari, zeci de conferințe internaționale. Confirmarea valorii cercetărilor științifice desfășurate în cadrul Centrului de Studii Interdisciplinare a venit în anul 2013, de când Centrul funcționează sub egida Academiei Române.

Evenimentul științific este organizat cu sprijinul financiar al Universității din Oradea și al Muzeului Țării Crișurilor Oradea - Complex Muzeal și prin implicarea Asociației cultural-educative Educoolt și a Composesoratului Domănești.

Facultatea de Istorie, Relații Internaționale, Științe Politice și Științele Comunicării din cadrul Universității din Oradea, împreună cu Muzeul Țării Crișurilor Oradea – Complex Muzeal, organizează, în parteneriat cu Laboratorul de cercetare ELLIADD din cadrul Universității Franche-Comté (UFC) din Montbéliard, Franța și cu sprijinul Consiliului Județean Bihor și al Primăriei Municipiului Oradea, conferința Demistificarea Inteligenței Artificiale (IA) Generative: potențialul și pericolele. Evenimentul va avea loc luni, 10 iunie 2024, de la ora 17.00, la Muzeul Țării Crișurilor (Str. Armatei Române nr.1/A), Sala de conferințe.
Conferința propune o incursiune în potențialul și riscurile IA generative, o ramură a inteligenței artificiale care poate crea conținut nou în multiple domenii. De asemenea, vor fi prezentate rețelele neuronale generative, crearea de modele de limbaj de mare capacitate și aplicațiile practice ale IA generative. Conferința se adresează publicului larg interesat de inteligența artificială, elementele fundamentale ale IA generative urmând a fi explicate pe înțelesul tuturor.
𝐏𝐫𝐞𝐳𝐞𝐧𝐭𝐚𝐫𝐞𝐚 𝐩𝐫𝐢𝐧𝐜𝐢𝐩𝐢𝐢𝐥𝐨𝐫 𝐟𝐮𝐧𝐝𝐚𝐦𝐞𝐧𝐭𝐚𝐥𝐞 𝐚𝐥𝐞 𝐈𝐀 𝐠𝐞𝐧𝐞𝐫𝐚𝐭𝐢𝐯𝐞 𝐯𝐚 𝐟𝐢 𝐚𝐬𝐢𝐠𝐮𝐫𝐚𝐭𝐚̆ 𝐝𝐞 𝐜𝐚̆𝐭𝐫𝐞 𝐏𝐫𝐨𝐟. 𝐮𝐧𝐢𝐯 𝐝𝐫. 𝐈𝐨𝐚𝐧 𝐑𝐨𝐱𝐢𝐧, 𝐝𝐞 𝐥𝐚 𝐔𝐧𝐢𝐯𝐞𝐫𝐬𝐢𝐭𝐚𝐭𝐞𝐚 𝐅𝐫𝐚𝐧𝐜𝐡𝐞-𝐂𝐨𝐦𝐭𝐞́ (𝐔𝐅𝐂) 𝐝𝐢𝐧 𝐌𝐨𝐧𝐭𝐛𝐞́𝐥𝐢𝐚𝐫𝐝, 𝐅𝐫𝐚𝐧𝐭̦𝐚, care revine la Oradea la 50 de ani de la absolvirea Liceului Pedagogic „Iosif Vulcan”. Moderatorii conferinței vor fi Prof.univ.dr.habil. Gabriel Moisa, decanul Facultății de Istorie, Relații Internaționale, Științe Politice și Științele Comunicării / manager, Muzeul Țării Crișurilor Oradea – Complex Muzeal, și Lect. univ. dr. Mirela Mărcuț, Facultatea de Istorie, Relații Internaționale, Științe Politice și Științele Comunicării.
Masă rotundă internațională Jean Monnet, intitulată From Exclusive Borders to Inclusive Frontiers in the Western Balkans
În data de 30 Mai 2024, Departamentului de Relații Internaționale și Studii Europene din cadrul Facultății de Istorie, Relații Internaționale, Științe Politice și Științele Comunicării organizează la Universitatea din Oradea, masa rotundă internațională From Exclusive Borders to Inclusive Frontiers in the Western Balkans.
Evenimentul științific reprezintă una dintre activitățile proiectului Jean Monnet intitulat The legitimacy of new regionalism in the European Integration process. From exclusive borders to inclusive frontiers in the Western Balkansfinanțat de către Comisia Europeană prin Programul Jean Monnet, cod proiect: 101085662 WBREGIO, coordonat de Conferențiar univ. dr. Polgár István din cadrul Departamentului de Relații Internaționale și Studii Europene.
Deschiderea oficială va avea loc in data de 30.05.24, Joi de la ora 9 în Sala de Consiliu al Universității din Oradea. După deschiderea oficială, lucrările mesei rotunde vor continua în Sala de Consiliu al UO, avându-i ca protagoniști pe Prof. univ. dr. Lazar Zsolt, președinte Societatea Sârbă de Sociologie, Universitatea din Novi Sad, Serbia; Prof.univ.dr. Ehlimana Spahic, directorul Departamentului de Științe Politice de la Universitatea din Sarajevo, Prof.univ.dr. Avdi Smajljaj Department of Political Sciences and International Relations, Universitatea Epoka, Tirana, Albania respectiv pe Prof. univ. dr. Islam Jusufi, cercetător științific, Skopje, Macedonia de Nord.
Pe parcursul zilei de Joi, 30 Mai 2024, lucrările mesei rotunde vor continua împărțite pe 3 secțiuni, în Campus II, clădirea V, sediul Facultății de Istorie, Relații Internațional, Științe Politice și Științele Comuncării.
PAUL E. MICHELSON ÎN DIALOG CU STUDENȚII
Sediul Centrului de Studii Interdisciplinare „Silviu Dragomir” Oradea a fost miercuri, 15 mai 2024, locul unei întâlniri de excepție. Istoricul american Paul E. Michelson, profesor emerit la Universitatea Huntington SUA, s-a întâlnit cu studenții Facultății de Istorie, Relații Internaționale, Științe Politice și Științele Comunicării de la Universitatea din Oradea. Paul E. Michelson este expert în istoria modernă și contemporană a românilor, pasionat de istoria românilor, cunoscător al limbii române și iubitor de România.
În aceste zile, distinsul profesor american s-a aflat la Oradea, unde a desfășurat mai multe activități științifice.
Întâlnirea cu studenții orădeni a vizat schimbul de idei cu privire la locul și rolul istoriei în cele două societăți, americană și română: Care este specificul cercetării istorice în prezent? Cum este studiată istoria la nivelul universitar? Care sunt motivațiile tinerilor care aleg istoria? Ce opțiuni de carieră au tinerii absolvenți de istorie? Care va fi locul și rolul istoriei în viitor?
Evenimentul a fost coordonat și moderat de prof. univ. dr. Sorin Șipoș, prorectorul Universității din Oradea, și realizat în parteneriat cu Asociația „Gheorghe Șincai” a studenților în Istorie.

Facultatea de Istorie, Relații Internaționale, Științe Politice și Științele Comunicării din cadrul Universității din Oradea, împreună cu Muzeul Țării Crișurilor Oradea – Complex Muzeal, în parteneriat cu Consiliul Județean Bihor, Primăria Municipiului Oradea, organizează 𝐶𝑜𝑛𝑓𝑒𝑟𝑖𝑛𝑡̧𝑎 𝐑𝐨𝐦𝐚̂𝐧𝐢𝐚 𝐫𝐞𝐠𝐚𝐥𝐚̆, 𝐮𝐧 𝐫𝐚̆𝐬𝐭𝐢𝐦𝐩 𝐝𝐞 𝐩𝐫𝐨𝐠𝐫𝐞𝐬, 𝑠𝑢𝑠𝑡̦𝑖𝑛𝑢𝑡𝑎̆ 𝑑𝑒 𝐴𝑐𝑎𝑑. 𝐺𝑒𝑜𝑟𝑔𝑒𝑡𝑎 𝐹𝑖𝑙𝑖𝑡𝑡𝑖 membru de onoare al Academiei Române. Evenimentul face parte din 𝐙𝐢𝐥𝐞𝐥𝐞 𝐌𝐮𝐳𝐞𝐮𝐥𝐮𝐢 𝐓̦𝐚̆𝐫𝐢𝐢 𝐂𝐫𝐢𝐬̦𝐮𝐫𝐢𝐥𝐨𝐫, 𝐞𝐝𝐢𝐭̦𝐢𝐚 𝐚 𝐗𝐗𝐕𝐈-𝐚.

Conferința 𝐑𝐨𝐦𝐚̂𝐧𝐢𝐚 𝐫𝐞𝐠𝐚𝐥𝐚̆, 𝐮𝐧 𝐫𝐚̆𝐬𝐭𝐢𝐦𝐩 𝐝𝐞 𝐩𝐫𝐨𝐠𝐫𝐞𝐬 propune publicului bihorean o incursiune în jurul celei mai fascinante femei a secolului XX, Regina Maria, și va fi moderată de prof.univ.dr.habil. Gabriel MOISA, decanul Facultății de Istorie, Relații Internaționale, Științe Politice și Științele Comunicării.

Conferința va fi urmată de prezentarea volumului „𝐈̂𝐧𝐬𝐞𝐦𝐧𝐚̆𝐫𝐢 𝐳𝐢𝐥𝐧𝐢𝐜𝐞 𝐚𝐥𝐞 𝐑𝐞𝐠𝐢𝐧𝐞𝐢 𝐌𝐚𝐫𝐢𝐚. 𝟏𝟗𝟑𝟏”, Editura Omnium, București, 2023, ediție îngrijită de Acad. Georgeta Filitti și Tudor Vișan-Miu.

Georgeta Filitti, în recenzia sa la volumul „Jurnalul Reginei Maria a României - Însemnări Zilnice 1931”, oferă o perspectivă asupra transformărilor personale și a prezenței publice ale Reginei Maria ca urmare a întoarcerii și proclamării ca rege a fiului său, Carol al II-lea. Potrivit autoarei, această perioadă marchează o retragere semnificativă a Reginei din viața publică, descriind-o ca o „îmburghezire dureroasă”. Interesele ei se mută către activități personale precum horticultura și călătoriile extinse în Europa, toate sub supravegherea strictă a fiului său, pe care îl numește „Marele Tâlhar”. Aceste momente, alături de pregătirile pentru nunta Ilenei, sunt descrise în amănunt în jurnal, care captează esența vibrantă a României interbelice.

Georgeta Filitti, membru de onoare al Academiei Române (2022), decorată de Regele Mihai I cu Crucea Casei Regale, în anul 2012, și de Președintele României cu Ordinul Național „Serviciul Credincios" în grad de Cavaler, în anul 2019, este unul dintre cei mai importanți istorici contemporani din România, autoare a numeroase studii făcute asupra unor personalități istorice românești. Născută în 1938, la București, a absolvit Facultatea de Istorie a Universității din București în 1961, iar în 1971 a obținut doctoratul în istorie la Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca. În perioada 1961-1998 a lucrat ca editor și cercetător la Institutul de Istorie „Nicolae Iorga” al Academiei Române. În 1983, a obținut Premiul „Nicolae Bălcescu” al Academiei Române pentru editarea Oratoriei lui Mihail Kogălniceanu (în total 9 volume).

În prezent, Georgeta Filitti își continuă activitatea în domeniul cercetării istorice și este una dintre personalitățile cele mai respectate din domeniul său. Lucrările sale sunt apreciate atât în România, cât și în străinătate, iar contribuția sa la cunoașterea istoriei României este de neprețuit.

Am sărbătorit Europe Day cu o nouă ediție de “studenții întreabă, profesorii răspund” pe teme variate care poate nu le acoperim la curs. Esența a fost: cum ne dorim să funcționeze și să evolueze UE? De unde începe acțiunea colectivă și unde se termină acțiunea individuală?

https://www.facebook.com/RISEOradea
Universitatea din Oradea, Centrul de Studii Interdisciplinare „Silviu Dragomir ” Oradea, Facultatea de Istorie, Relații Internaționale, Științe Politice și Științele Comunicării  împreună cu Muzeul Țării Crișurilor Oradea – Complex Muzeal organizează Conferința „Silviu Dragomir - istoric al anului 1848 în Transilvania” susținută de istoricul american Paul E. MICHELSON, profesor emerit la Universitatea din Huntington, miercuri, 15 mai 2024, ora 14.00, în Aula Magna a Universității din Oradea.
Moderator prof.univ.dr.habil. Sorin ȘIPOȘ - Prorector al Universității din Oradea.


 

Facultatea de Istorie, Relații Internaționale, Științe Politice și Științele Comunicării din cadrul Universității din Oradea, împreună cu Muzeul Țării Crișurilor Oradea – Complex Muzeal, în parteneriat cu Consiliul Județean Bihor, Primăria Municipiului Oradea, Facultatea de Istorie, Relații Internaționale, Științe Politice și Științele Comunicării din cadrul Universității din Oradea și Librăria Humanitas Oradea vă invită joi, 4 aprilie a.c., de la ora 17:00, la sediul Muzeului Țării Crișurilor (Str. Armatei Române 1/A), la un nou eveniment din seria Colocviile Muzeului Țării Crișurilor. De data aceasta este vorba de lansarea cărții PRINȚESELE ROȘII. Femei și bărbați, părinți și copii în ideologia și cotidianul comunist, autoare Lavinia Betea, publicată la Editura Corint, București 2024.

Lavinia Betea, prin intermediul celor mai numeroase apariții editoriale proprii, și-a propus să dezvăluie celor interesați adevărul despre trecutul recent al românilor și anume istoria comunismului, făcând acest lucru din postura de jurnalist cu o activitate prodigioasă în presa scrisă și televiziune, dar și în urma unei laborioase cercetări a arhivelor documentare.

Doctor în psihologie, Lavinia Betea reușește să pătrundă în mentalul clasei politice comuniste, psihologia comunismului fiind una dintre preocupările autoarei, temă cercetată în numeroase articole științifice publicate, dar și în unele dintre cele 28 de volume care au văzut lumina tiparului având-o ca autor sau coordonator. În prezent autoarea este profesor de psihologie socială și politică și director al Institutului European „Serge Moscovici” al Universității „Aurel Vlaicu” din Arad și deține dublă abilitare pentru coordonarea de doctorate: în științe umaniste de către Universitatea „Paul-Valéry” Montpellier 3 și în științele comunicării de către Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca.

Subiectul volumului este unul inedit: relația liderilor comuniști Ceaușescu, Dej, Pauker, Brejnev și Stalin cu fiicele lor – o analiză temeinică obținută în urma unei laborioase documentări asupra figurilor feminine din familiile acestora. Fiind în egală măsură o lecție de istorie, dar și o analiză psihologică a relației părinte-copil și o introspecție în dinamica relațiilor părinte-copil cartea dezvăluie un paradox evident, punctat de autoare în prefața volumului: „(…) exemplele din această carte demonstrează că nici măcar aceia care și-au propus să schimbe lumea, creând «oameni noi», n-au reușit să și modeleze urmașii în sensul dorit. Și că mărunte întâmplări din timpuri interesante pot să te ridice în înălțimea cuibului de vultur. Tot astfel cum hazardul întâlnirii cu oameni nepotriviți, în locuri nepotrivite, te poate conduce la moarte. Istoria, s-a spus printre atâtea altele, e și filozofie predicând prin exemple.”

Evenimentul va fi moderat de către prof. univ. dr. habil. Gabriel Moisa, Decan al Facultății de Istorie, Relații Internaționale, Științe Politice și Științele Comunicării și manager al Muzeului Țării Crișurilor Oradea - Complex Muzeal, iar prezentarea volumului va fi făcută de conf. univ. dr. Florin Ardelean și prof. univ. dr. habil. Gabriel Moisa, alături de autoare.

La finalul evenimentului autoarea va acorda autografe pe volumele puse la dispoziție de Librăria Humanitas Oradea.

Intrarea este liberă în limita a 150 locuri!

Contact facultate


Str. Universității nr. 1, Oradea
Campus II, Corp V, parter
+40 259 408 167
+40 259 408 167
Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.


Universitatea din Oradea


Str. Universității nr. 1
+40 259 432 830
+40 259 432 789
Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.