Necrolog prof. DUMITRASCU

Sever Dumitrașcu

(6 iunie 1937-2 octombrie 2022)

 Duminică, 2 octombrie 2022, domnul profesor universitar dr. Sever Dumitrașcu a încetat din viață la vârsta venerabilă de 85 de ani. Prezentăm, pe scurt, câteva date biografice.

Profesorul Sever Dumitrașcu s-a născut în 6 iunie 1937, în satul Rapoltu Mare, din județul Hunedoara. El însuși a mărturisit că fost preocupat încă de mic copil de poveștile și istorisirile legate de meleagurile natale. Astfel că, după terminarea Liceului „Decebal” din Deva, pașii l-au purtat spre orașul universitar clujean, unde a urmat cursurile Facultății de Istorie-Filosofie, Secţia de istorie universală antică şi arheologie. Aici a fost remarcat de profesorii săi, iar după absolvire a rămas la catedra Institutului Pedagogic de 3 ani din Cluj în 1962, mai apoi transferându-se, în 1964, la cel din Oradea. A lucrat la această instituție de învățământ superior până în anul 1977, când statul a decis desființarea Facultății de Istorie-Geografie, reluându-și mai apoi activitatea didactică după reînființarea facultății în 1990, odată cu căderea regimului comunist din decembrie 1989.

În perioada 1972-1990 a fost director şi muzeograf la Muzeul Ţării Crişurilor din Oradea, unde, pe lângă atribuțiile sale administrative, a inițiat evidența patrimoniului, s-a preocupat de organizarea expozițiilor de bază și a numeroase expoziții temporare, dar și de publicarea a nu mai puțin de trei anuare, publicații care sunt de referință în literatura de specialitate (Crisia, pe domeniul arheologie și istorie - 1971, Nymphaea, pe domeniul științelor naturii, și Biharea, pe etnografie și artă - 1973), care au continuat să apară până în prezent cu regularitate.

Activitatea profesorului Sever Dumitrașcu se leagă așadar de cele două instituții, de învățământ și de cultură din Oradea (Universitatea din Oradea și Muzeul Țării Crișurilor). Sunt totuși câteva mari direcții de cercetare pe care trebuie să le amintim, anume istoria dacilor liberi, continuitatea, formarea limbii și a poporului român, raporturile dintre romanici, români și populațiile migratoare.

În ceea ce privește preistoria Crișanei, cu toate că reprezenta o preocupare colaterală pentru profesorul Sever Dumitrașcu,  practic și-a legat numele de aproape toate epocile preistorice din arealul amintit (de toate, cu excepția paleoliticului).

Amintim aici sintetic temele principale de cercetare pe care le-a urmărit de-a lungul carierei:

  1. Cetățile dacice din nord-vestul și vestul Munților Apuseni. În acest sens amintim săpăturile efectuate la Clit (j. Arad), Marca (j. Sălaj), Săcălăsău Nou (j.Bihor) care arată că dacii din Crișana au participat la războaiele daco-romane din sec. I d.Hr. şi începutul sec. II d.Hr. Crişana nu a fost încorporată Daciei romane şi nici nu a existat o viață urbană. Continuă în schimb viaţa rurală, istoria dacilor liberi (sec. II-III d.Hr.) - pe care savantul i-a cercetat - alături de care pătrund în zona vestică, de câmpie, sarmaţii-iazygi.
  2. Așezările dacilor liberi de epocă romană. Evidențiem aici cercetările întreprinse în stațiunile arheologice de la Medieșul Aurit (j.Satu Mare), Cociuba Mare, Tinca (j.Bihor), Moroda (j.Arad).
  3. Așezările rurale din nord-vestul și vestul Apusenilor în mileniul I. Amintim doar câteva dintre stațiunile arheologice de care și-a legat numele: Biharea, Sânnicolau Român, Râpa, (j.Bihor), Unimăt (j. Satu Mare), Moroda (j. Arad).

Pe lângă calitățile sale de cercetător, ținem să evidențiem relațiile bune pe care le-a avut atât cu colegii, cât și cu studenții  și doctoranzii, dând dovadă de o generozitate intelectuală și umană de excepție.

Colegii de la Facultatea de Istorie, Relații Internaționale, Științe Politice și Științele Comunicării, împreună cu foștii și actualii studenți și doctoranzi, îi vom simți lipsa și-l vom regreta mereu!

Dumnezeu să-l odihnească în pace!

Pe platforma StudInfo, studentii isi pot reseta parola fără să apeleze la secretariat (secretarele de resort nu mai pot modifica parolele studentilor).

Utilizatorul este trecut pe pagina personala a studentului dupa CNP.

La resetarea parolei pe platforma StudInfo aveti nevoie de utilizator (care este nume.prenume, in situatia in care aveti doua nume sau prenume vor fi ambele unul dupa celalat, ex. popescumarta.vasileion) si email (declarat in contract).

In situatia in care nu reusiti resetarea parolei va rugam sa va adresati secretarei de resort pentru comunicarea utilizatorului si a mailului pentru a va putea loga.

ANUNȚ IMPORTANT
PRIVIND ACTIVITĂȚILE DIDACTICE!!!

Dragi studenți,

Proiectul european Sliding Doors  LINK

Obiectivul acestui proiect este analiza proceselor de integrare a migranților dintr-o perspectivă istorico-socială amplă. Astfel, proiectul abordează teme combinând munca academică, societatea civilă și implicarea locuitorilor a 9 țări europene pentru a putea aduce recomandări diferitelor instituții europene la finalul proiectului.
Proiectul are șapte componente : 1) activități de formare, 2) anchete pe teren, 3) analiza rezultatelor, 4) dezbatere, 5) diseminarea rezultatelor, 6) colocviul, 7) prezentarea și implementarea rezultatelor. Pentru a vedea detaliile, vă rugăm să consultați secțiunea Calendarul activităților.

ÎN  ATENȚIA  STUDENȚILOR  FACULTĂȚII  I.R.I.S.P.S.C.
SEMESTRUL 2, AL ANULUI UNIVERSITAR 2020-2021

 
VA ÎNCEPE ON-LINE
 

PROGRAMUL CU STUDENȚII SE VA DESFĂȘURA TELEFONIC ȘI PRIN E-MAIL
TELEFON SECRETARIAT:  0259 408 167
E-MAIL: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.
Școala Doctorală de Istorie vă invită să participați la prezentarea volumului


DE LA ISTORIE LOCALĂ LA ISTORIE NAȚIONALĂ AFIS 

Informări COVID-19


Având în vedere:

Avand in vedere:

 -  Reglementările privind măsurile de prevenire și control a infecțiilor, în contextul situației epidemiologice generate de virusul SARSCoV-2;

-  Planul de măsuri pentru implementarea normelor sanitare și de protecție în Universitatea din Oradea în perioada pandemiei de COVID-I9, aprobat prin HS 09/21.09.2020;

-  Ghidul privind instituirea de măsuri sanitare și de protecție în instituțiile de învățământ superior în perioada pandemiei de COVID-19, din 29.09.2020 (Ordin 5650-1670/2020);

 În perioada 04.01.2021 – 06.01.2021activitățile didacticedin cadrul Universității din Oradea (predare, învățare și evaluare), inclusiv activitățile didactice din cadrul proiectelor, se vor desfășura exclusiv online pentru toate facultățile din cadrul Universității din Oradea.

  1. În perioada 07.01.2021 – 16.01.2021 activitățile didactice din cadrul Universității din Oradea (predare, învățare și evaluare), inclusiv activitățile didactice din cadrul proiectelor, se vor desfășura astfel :

a.exclusiv online pentru Facultățile de Drept,  Litere, Istorie, Relații Internaționale, Științe Politice și Științele Comunicării, Științe Economice, Științe Socio-Umane, Teologie Ortodoxă ”Episcop Dr. Vasile Coman”  și DPPD;

  1. sistem hibrid(cursuri derulate online, seminare organizate parțial online, practică, lucrări practice, laboratoare și proiecte organizate cu prezență fizică) pentru programele de studii la facultățile care nu sunt menționate la art.2.a, cu respectarea tuturor normelor de protecție.
  2. Facultățile de la art.2.b, în cazul în care la anumite programe de studiu nu pot asigura respectarea normelor de protecție,  pot decide derularea activităților didactice conform art.2.a

(conform deciziei atasate)

 

Rector, prof.univ.dr.ing.habil. Constantin Bungau
ÎN ATENȚIA STUDENȚILOR 

până în data 16.01.2021PROGRAMUL CU STUDENȚII SE VA DESFĂȘURA TELEFONIC ȘI PRIN E-MAIL

TELEFON SECRETARIAT - 0259 408 167  

e-mail - Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.

Scoala  Doctorală de Istorie va invită să participați la conferința susținută de prof.univ.dr.habil. Mihai-Răzvan UNGUREANU

CE ESTE UN IMPERIU ȘI ... CE NU ESTE?  AFIS

Scoala  Doctorală de Istorie va invită să participați la prezentarea volumului
 
DE LA ISTORIE LOCALĂ LA ISTORIE NATIONALĂ AFIS


Stimati colegi,
 
Școala Doctorală de Istorie vă invită să participați la conferința inaugurală susținută de prof.univ.dr. Dan Octavian Cepraga de la Universitatea din Padova, Limbă și națiune: despre formarea limbii române literare moderne. AFIS

Având în vedere măsurile de prevenție a infestării cu Sars-Cov-2, începând cu data de 12 octombrie 2020, accesul studenților în secretariat se face cu programare ANUNT

Platformele Moodle și Microsoft Teams sunt platforme gestionate de Universitatea din Oradea.

Platformele Moodle se accesează conform ghidului disponibil la adresa https://it.uoradea.ro/ro/tutoriale/office365-pentru-cadre-si-studenti/182-cum-te-autentifici-in-office365
Userul pentru accesarea acesteia este de forma Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea. iar parola Student123456 (cuvântul Student cu S mare urmat de ultimele 6 cifre din CNP). 
În cazul în care ați pierdut datele de acces la această platformă trimiteți un email pe Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea. (pentru resetare), în care să menționați pentru ce platformă doriți resetarea parolei și numele complet.

Ghid acces Microsoft Teams - studenți

Subcategorii

Curricula pentru anul 2019-2022


Departamentul de Istorie
Istorie - licență
Istoria vestului românesc - master

Departamentul de Relații Internaționale și Studii Europene
Relații Internaționale și Studii Europene - licență
Relații Internaționale și Studii Europene (în limba engleză) - licență
Studii de Securitate - licență
Comunicare și Relații Publice - licență
Studii Europene (în engleză) - master
Dezvoltare Regională și Comunicare Instituțională în UE - master
Evaluarea Politicilor și Programelor Publice Europene - master
Securitate Europeană - master

Departamentul de Științe Politice și Științele Comunicării
Științe Politice - licență
Jurnalism - licență
Securitate Europeană - master
Politici Publice Europene -
master