La 16 mai 2023, pentru două ore, Marius Moș - directorul Direcției Management Proiecte cu Finanțare Internațională din cadrul Primăriei din Oradea, s-a întâlnit cu studenții specializării Relații Internaționale și Studii Europene. Întâlnirea a avut loc în cadrul conferinței Funcția publică – viziune europeană, angajament local. Invitatul a vorbit despre rolul funcționarilor publici în dezvoltarea comunității locale și a răspuns întrebărilor studenților Facultății de Istorie, Relații Internaționale, Științe Politice și Științele Comunicării.

       Evenimentul s-a desfășurat în contextul aniversării, a 20 de ani de la înființarea specializării Relații Internaționale și Studii Europene în cadrul Universității din Oradea. Pe parcursul întâlnirii, studenții au putut afla informații despre direcțiile de dezvoltare ale orașului lor, cât și despre posibilele oportunități de carieră pe care le oferă specializarea pe care au ales-o.

       Reprezentatul Primăriei le-a oferit studenților amănunte cu privire la proiectele de dezvoltare ale municipalității, arătându-le imagini cu modificările pozitive pe care le-au cunoscut diferite zone sau clădiri ale orașului: parcul industrial, piața Rogerius, Cetatea Oradea, Casa Darvas-La Roche, Muzeul Francmasoneriei, investițiile în spitale, școli și grădinițe, precum și în coridoare, respectiv mijloace de transport ori pasaje care să fluidizeze traficul și să îmbunătățească viața cotidiană a cetățenilor orașului.

       Marius Moș a oferit și cifre, pentru a arăta anvergura proiectelor desfășurate, aflate în desfășurare sau ce urmează a fi contractate, și a explicat modul în care trei tipuri de resurse financiare: creditele, bugetul local și fondurile europene, pot fi utilizate pentru dezvoltarea sustenabilă a orașului. Au fost puse în discuție numeroase argumente cu privire la importanța proiectelor cu finanțare europeană pentru dezvoltarea comunității locale și pe necesitatea ca autoritățile locale să găsească soluții pentru utilizarea fondurilor europene nerambursabile, pentru a oferi cetățenilor acces la servicii de calitate, a crește numărul locurilor de muncă și a îmbunătăți infrastructura.

       Reprezentantul administrației locale a subliniat faptul că, dacă la începutul procesului de accesare a fondurilor nerambursabile, membrii echipei aveau puține cunoștințe și competențe în domeniu și au făcut unele greșeli, au avut disponibilitatea de a învăța și, în timp, au căpătat experiență, reușind să dezvolte proiecte din ce în ce mai complexe pentru dezvoltarea orașului. Au mai fost puse abordate și aspecte legate de dificultățile tehnice ale începutului, miile de file ce trebuiau ordonate, numerotate, semnate, îndosariate și apoi transportate la sediul finanțatorului, Agenția de Dezvoltare Regională din Cluj-Napoca, prin comparație cu beneficiile aduse de digitalizare, care a făcut ca procesul de accesare a fondurilor nerambursabile să devină mult mai simplu.

       În final, Marius Moș le-a prezentat studenților modul în care funcționează departamentul pe care îl coordonează și relațiile cu celelalte departamente ale primăriei. Invitatul a insistat pe abilitățile de care au nevoie angajații săi: meticulozitate, creativitate, flexibilitate, capacitate de organizare și respectare a termenelor limită, capacitate de comunicare. Marius Moș a vorbit și despre modul în care funcționează echipa pe care o coordonează, subliniind faptul că membrii acesteia, 24 la număr, se bucură de independență în adoptarea deciziilor cu privire la proiectele pe care le coordonează, fapt care a fluidizat foarte mult fluxul decizional și a crescut, astfel, atât eficiența, cât și nivelul de responsabilitate individuală în cadrul echipei.

       Absolvent a două specializări ale Universității din Oradea, Informatică, respectiv Științe Politice, Marius Moș și-a prezentat parcursul profesional. Astfel, după ce a absolvit studii în domeniul informaticii, invitatul a ales să participe, pentru un an, la activități de voluntariat în cadrul Serviciului European de Voluntariat, perioadă despre care a spus că i-a „schimbat viața” și percepția despre lume. Invitatul a sfătuit studenții să își asume responsabilități, să lucreze ca să dobândească experiență, deoarece este nevoie de efort susținut în îndeplinirea obiectivelor de carieră. Dificultățile, spune Marius Moș, sunt inerente oricărui parcurs profesional, dar este importantă disponibilitatea și capacitatea de a învăța din propriile greșeli, perseverența, dezvoltarea abilităților de lucru în echipă și a responsabilității pentru propriile decizii.

       La întâlnire a participat și doamna Ioana Popa, șef Birou Implementare Proiecte în cadrul Direcției Management Proiecte cu Finanțare Internațională din cadrul Primăriei din Oradea, principalul responsabil de proiectele în domeniul sănătății. Aceasta le-a oferit studenților informații suplimentare despre proiectele și investițiile în acest domeniu, ca și despre importanța serviciilor de sănătate pentru cetățenii Oradiei și ai județului Bihor.


Contact facultate


Str. Universității nr. 1, Oradea
Campus II, Corp V, parter
+40 259 408 167
+40 259 408 167
Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.


Universitatea din Oradea


Str. Universității nr. 1
+40 259 432 830
+40 259 432 789
Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.