Pe urmele lui Iancu!

În luna august, Universitatea din Oradea, prin Departamentul de Istorie al Facultății de Istorie, Relații Internaționale, Științe Politice și Științele Comunicării, Școala Doctorală de Istorie și Centrul de Studii Interdisciplinare „Silviu Dragomir”, a participat în calitate de partener, alături de Asociația Cultural-Educativă Educoolt, la tabăra organizată la Cuzap, destinată elevilor din clasele primare și gimnaziale din mediul rural.
Sub coordonarea lect. univ. dr. Cosmin Patca, reprezentanți ai studenților de la toate cele trei cicluri de studii istorice (licență, master, doctorat) au desfășurat cu copiii activități tematice, cu caracter istoric și cultural. Dintre obiectivele cele mai importante ale acestor activități amintim:
  • Creșterea interesului elevilor pentru studiul istoriei;
  • Promovarea istoriei naționale și a istoriei locale prin activități interactive;
  • Cultivarea sentimentului patriotic prin apelul la figuri reprezentative din istoria națională;
  • Promovarea și valorificarea patrimoniului cultural local, material și imaterial.
La ceas aniversar, în anul bicentenarului nașterii lui Avram Iancu, de o atenție deosebită s-a bucurat personalitatea lui Avram Iancu, Crăișorul Munților. Au fost evocate viața și activitatea lui Avram Iancu, valorile care i-au conturat viața de erou și moștenirea pe care acesta a lăsat-o națiunii române. În toate cele opt zile de tabără (1-8 august 2024), s-a pus accentul pe activități cultural-educative diverse: evocarea unor momente istorice reprezentative, cântece, piese de teatru, activități practice.
Astfel de activități pot contribui, într-o manieră plăcută și atractivă, la cunoașterea istoriei naționale în rândul tinerei generații, împlinind crezul și îndemnul marelui istoric român Nicolae Iorga de a ne cunoaște istoria, deoarece „Un popor care nu-și cunoaște istoria este asemeni unui copil care nu-și cunoaște părinții!”

Fotografii eveniment