Facultatea de Istorie, Relații Internaționale, Științe Politice și Științele Comunicării din cadrul Universității din Oradea împreună cu Muzeul Țării Crișurilor Oradea - Complex Muzeal, în parteneriat cu Consiliul Județean Bihor și Primăria Municipiului Oradea, organizează lansarea cărții „GRECO-CATOLICII DINCOLO DE CORTINA DE FIER. VASILE BĂRBAT ÎN VÂLTOAREA SECOLULUI XX”, autoare Laura STANCIU.
Cartea este o monografie dedicată preotului greco-catolic și iezuit Vasile Bărbat (1925–1963). Cu o prefață semnată de istoricul Dennis Deletant, lucrarea explorează viața și activitatea părintelui Bărbat, un erudit preot greco-catolic din diaspora, educat în instituții de învățământ superior patronate de Sfântul Scaun. Alături de alți slujitori ai altarului aflați în Occident, el a asigurat, prin activitatea sa, supraviețuirea Bisericii Greco-Catolice în afara granițelor țării, după ce aceasta fusese desființată abuziv în România, în 1948, de către autoritățile comuniste.
Conf. univ. dr. la Universitatea „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia, Laura Stanciu a publicat mai multe monografii, studii și culegeri de documente privind istoria Bisericii Greco-catolice și a coeditat volumul „Geniul greco-catolic românesc”, alături de Cristian Bădiliță. De asemenea, a îngrijit ediția în limba română a tezei de doctorat a lui Vasile Bărbat, intitulată „Teologul episcopului și al Bisericii Române Unite 1701-1773”.
Alături de autoare, vor lua cuvântul PS Virgil BERCEA, Episcop al Episcopiei Greco-Catolice de Oradea, și prof.univ.dr.habil. Gabriel MOISA, decanul Facultății de Istorie, Relații Internaționale, Științe Politice și Științele Comunicării și manager al Muzeului Țării Crișurilor Oradea – Complex Muzeal.

