Facultatea de Istorie, Relații Internaționale, Științe Politice și Științele Comunicării din cadrul Universității din Oradea, împreună cu Muzeul Țării Crișurilor Oradea – Complex Muzeal, în parteneriat cu Consiliul Județean Bihor, Primăria Municipiului Oradea, organizează 𝐶𝑜𝑛𝑓𝑒𝑟𝑖𝑛𝑡̧𝑎 𝐑𝐨𝐦𝐚̂𝐧𝐢𝐚 𝐫𝐞𝐠𝐚𝐥𝐚̆, 𝐮𝐧 𝐫𝐚̆𝐬𝐭𝐢𝐦𝐩 𝐝𝐞 𝐩𝐫𝐨𝐠𝐫𝐞𝐬, 𝑠𝑢𝑠𝑡̦𝑖𝑛𝑢𝑡𝑎̆ 𝑑𝑒 𝐴𝑐𝑎𝑑. 𝐺𝑒𝑜𝑟𝑔𝑒𝑡𝑎 𝐹𝑖𝑙𝑖𝑡𝑡𝑖 membru de onoare al Academiei Române. Evenimentul face parte din 𝐙𝐢𝐥𝐞𝐥𝐞 𝐌𝐮𝐳𝐞𝐮𝐥𝐮𝐢 𝐓̦𝐚̆𝐫𝐢𝐢 𝐂𝐫𝐢𝐬̦𝐮𝐫𝐢𝐥𝐨𝐫, 𝐞𝐝𝐢𝐭̦𝐢𝐚 𝐚 𝐗𝐗𝐕𝐈-𝐚.

Conferința 𝐑𝐨𝐦𝐚̂𝐧𝐢𝐚 𝐫𝐞𝐠𝐚𝐥𝐚̆, 𝐮𝐧 𝐫𝐚̆𝐬𝐭𝐢𝐦𝐩 𝐝𝐞 𝐩𝐫𝐨𝐠𝐫𝐞𝐬 propune publicului bihorean o incursiune în jurul celei mai fascinante femei a secolului XX, Regina Maria, și va fi moderată de prof.univ.dr.habil. Gabriel MOISA, decanul Facultății de Istorie, Relații Internaționale, Științe Politice și Științele Comunicării.

Conferința va fi urmată de prezentarea volumului „𝐈̂𝐧𝐬𝐞𝐦𝐧𝐚̆𝐫𝐢 𝐳𝐢𝐥𝐧𝐢𝐜𝐞 𝐚𝐥𝐞 𝐑𝐞𝐠𝐢𝐧𝐞𝐢 𝐌𝐚𝐫𝐢𝐚. 𝟏𝟗𝟑𝟏”, Editura Omnium, București, 2023, ediție îngrijită de Acad. Georgeta Filitti și Tudor Vișan-Miu.

Georgeta Filitti, în recenzia sa la volumul „Jurnalul Reginei Maria a României - Însemnări Zilnice 1931”, oferă o perspectivă asupra transformărilor personale și a prezenței publice ale Reginei Maria ca urmare a întoarcerii și proclamării ca rege a fiului său, Carol al II-lea. Potrivit autoarei, această perioadă marchează o retragere semnificativă a Reginei din viața publică, descriind-o ca o „îmburghezire dureroasă”. Interesele ei se mută către activități personale precum horticultura și călătoriile extinse în Europa, toate sub supravegherea strictă a fiului său, pe care îl numește „Marele Tâlhar”. Aceste momente, alături de pregătirile pentru nunta Ilenei, sunt descrise în amănunt în jurnal, care captează esența vibrantă a României interbelice.

Georgeta Filitti, membru de onoare al Academiei Române (2022), decorată de Regele Mihai I cu Crucea Casei Regale, în anul 2012, și de Președintele României cu Ordinul Național „Serviciul Credincios" în grad de Cavaler, în anul 2019, este unul dintre cei mai importanți istorici contemporani din România, autoare a numeroase studii făcute asupra unor personalități istorice românești. Născută în 1938, la București, a absolvit Facultatea de Istorie a Universității din București în 1961, iar în 1971 a obținut doctoratul în istorie la Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca. În perioada 1961-1998 a lucrat ca editor și cercetător la Institutul de Istorie „Nicolae Iorga” al Academiei Române. În 1983, a obținut Premiul „Nicolae Bălcescu” al Academiei Române pentru editarea Oratoriei lui Mihail Kogălniceanu (în total 9 volume).

În prezent, Georgeta Filitti își continuă activitatea în domeniul cercetării istorice și este una dintre personalitățile cele mai respectate din domeniul său. Lucrările sale sunt apreciate atât în România, cât și în străinătate, iar contribuția sa la cunoașterea istoriei României este de neprețuit.